sverrewk 2017-10-12 12:41:18

Staver

 

 

Det går sjeldent fortere med lengre staver. Særlig ved lengre turer og renn er det viktig å få flyt og rytme i skigåingen. Staver i riktig lengde gjør det enklere å slappe av i skulderregionen, samtidig som du i større grad får utnyttet de store muskelgruppene i mage og rygg. Bedre balanse og bedre blodgjennomstrømning som gir økt kraft over tid. 

Tommelfingerregel for stavlengder:

Klassisk:                              28 - 32 cm kortere enn kroppen.

Skøyting:                              16 - 20 cm kortere enn kroppen.

OBS! HUSK Å LESE OM RETSNINGSLINJENE FOR STAVLENGDER - 

https://www.skiforbundet.no/globalassets/04-gren---medier/langrenn/01-dokumenter/02-var--og-hostmoter/2016---host/infoskriv-regeloppdateringer-vedr-klassisk-2016-171509.pdf

 

 

 

 Fire ting kjennetegn en god stav:

1.       Lett pendel

Staven skal kjennes lett og smidig når du svinger den frem og tilbake. For hvert stavtak må du flytte stavens masse en gitt distanse. Hvor mange stavtak er det i lange turer? Har din stav en lett pendel?

2.       Stiv

Stavens stivhet er avgjørende for kraftoverføringen. En stiv stav gir deg et kontant svar fra underlaget og kraftoverføringen er effektiv slik at du kommer deg raskt fra A til B

3.       Komfortabel rem

En komfortabel rem er avgjørende for å unngå gnagsår og unødig slitasje på fingre/håndledd. En rem med stor anleggsflate vil i tillegg gi økt kraftoverføring, samt at staven lettere finner sin plass i hånden i fremføringsfasen.

4.       Korkhåndtak

Korkhåndtak gir et varmere grep, og mindre sjanse for vannblemmer. 

For å finne en stav som tilfredsstiller disse kravene bør selve røret inneholde karbonfiber. Utviklingen går stadig fremover, nye materialer og produksjonsprosesser har gitt økt bruddstyrke på karbonstavene. En god stav er ikke nødvendigvis en svak stav. Det finnes i dag en masse varianter av staver i et fornuftig prisleie som også egner seg godt for barn. 

Gled deg over en fin skitur – den blir enda bedre med riktig utstyr! 

Lykke til!


Samarbeidspartnere Heming Langrenn


Følg oss på

Facebook

Instagram