O-trening for 11-13 åringer 2024

Velkommen til o-trening for 11-13 årsgruppen 2024 –
Vårsesongen starter mandag 15. april kl. 18:00-19:15 på Skøyen skole

Heming Orientering inviterer til orienteringstrening for barn i alderen 11-13 år (født 2011-2013). 

Treningene før sommeren går mandager fra 15. april til og med 17. juni (unntatt 2. pinsedag). Treningene er lagt opp med en god kombinasjon av lekbaserte aktiviteter og praktiske øvelser hvor det blir trent på grunnleggende momenter for å bli trygge til å løpe en orienteringsløype på C-nivå (avansert begynnernivå). Etter sommerferien fortsetter treningene frem til høstferien.

Oppmøte de første gangene er ved Skøyen skole («baksiden» av Frognerparken med innkjøring fra Monolitveien). Senere i vår vil treningene foregå i Gaustadskogen, Mærradalen, Husebyskogen, Hemingseter og Øvresetertjern. Informasjon om dette gis på via nettsider og Spond.

Treningene
Det kreves ingen forhåndskunnskaper og alle er velkomne selv om du ikke har noen erfaring med orientering fra før. Det vil være litt fleksibilitet mellom gruppene slik at de mest erfarne fra 2014 årgangen kommer til å delta på noen av våre økter, samt at de mest drevne i 2011 årgangen kan følge ungdomsgruppen. Vi kommer til å tilpasse deler av treningene noe etter nivå slik at alle skal oppleve mestring og få utfordringer tilpasset sitt nivå.

Det vil bli lagt mye vekt på å ha det gøy sammen og oppleve mestring av grunnleggende egenskaper som karttegn, orientere kartet og finne frem i enkle orienteringsløyper ved hjelp av ledelinjer, kutting mellom ledelinjer, kompasset, ledelinjer, høydekurver, kunne ta enkle veivalg og finne poster litt utenfor tydelige ledelinjer.

Vi vil også oppfordre til å delta på terminfestede løp utover våren. Mer info om dette kommer.

Påmelding og treningsavgift

Treningsavgiften for hele sesongen er kr 1200,- (Kr 800,- for dem som er helt nye etter sommerferien).

Treningsavgiften dekker treninger og alle startkontingenter på stafetter og terminfestede løp (gjelder alle opp til og med 12 år, for eldre ungdommer er det en liten egenandel). Med terminfestede løp menes alle løp man melder seg på til via Eventor, unntatt trenings- og nærløp der man betaler kontant ved oppmøte. 

I tillegg til dette kommer det en årlig avdelingskontingent til Heming Orientering på kr 100,- pr medlem under 25 år. (Denne kontingenten faktureres separat senere). Man må dessuten være medlem av IL Heming for å kunne delta på treninger i klubbens regi (kr 350 pr år). Innmelding i IL Heming trykk her

Påmelding til trening gjøre til: orientering@heming.no

Påmeldingen må inneholde barnets navn, fødselsår, og kontaktinformasjon til foreldre (e-post og mobil).

Utstyr
Deltakerne må stille med kompass. Kurset vil baseres på bruk av tommelkompass. Et tradisjonelt "plankekompass" fungerer også, men er noe vanskeligere å lære. For de som er høyrehendte passer et tommelkompass for venstrehånd. Venstrehendte bruker «links»-kompass.

Vanligvis brukes det i tillegg en “brikke” for å kvittere at de riktige postene er funnet. Brikken er en liten dataenhet som løperen har med seg i skogen og som brukes til å kvittere at man har vært på posten. Klubben har datautstyr som gjør av vi kan lese av hvilke poster løperne har vært på og hvor lang tid de har brukt hvis de ønsker. Brikken varer i 4-6 år.

Barna trenger ellers normalt treningstøy og gode joggesko. O-løpere har alltid lange bukser selv om været ellers tillater shorts. Dette reduserer faren å skrape seg opp når de tar seg frem i terrenget.

 

Hva kreves for å bli en O-løper?

For å bli orienteringsløper kreves - i tillegg til interesse og motivasjon - god kunnskap om kart og kompass, og fysisk løpsstyrke. For nybegynnere er det aller viktigste å få en god forståelse av kart og kompass, og dette vil vi fokusere på. Det kreves ikke forhåndskunnskaper for å delta. Det er nødvendig for barn å ha en viss oppfølging av voksne i begynnelsen av O-karrieren, så hyggelig om foresatte er med på treningene i starten.

 

De minste barna (9-11 år) må ha bevist sine ferdigheter før de slippes alene ut i O-løyper i fremmed terreng, og før dette må de ha følge av en voksen eller en trener. På mandagstreningene vil barna operere i nærterreng og lett finne tilbake hvis de roter seg bort, men vi er spesielt opptatt av at de yngste følges i ukjent terreng inntil de har nok erfaring til både å finne rundt løypen - og finne tilbake til samlingsplass hvis de går på en storbom.

 

Her kan man finne en oversikt over de viktigste kartegnene som brukes for nybegynnere! Norges Orienteringsforbund har mye bra informasjon hvis man er ny i orientering.

 

Ønsker du prøve orientering en gang eller to før du melder deg inn, møt opp på trening og si at du ønsker en prøvetime.

 Ta kontakt med oss på orientering@heming.no dersom det er spørsmål rundt påmelding eller betaling, eller Helen Prestgard hvis det er spørsmål knyttet til treningen ellers.

NB! Dagsaktuelle beskjeder og andre oppdateringer finnes på Facebook-gruppen "Heming Orientering - Nybegynnere og 11-13". Be gjerne om å bli medlem der så fort man har meldt seg på.

Hjertelig velkommen på trening til oss i Heming Orientering!