O-trening for nybegynnere høsten 2023

Velkommen til o-trening for nybegynnere –
Høstsesongen starter mandag 21. august kl 18:00-19:15 ved Øvresetertjern

Heming Orientering inviterer til høstens nybegynnertrening i orientering for barn i alderen 9-10 år (født 2013-2014).

Treningene etter sommeren går mandager fra 21.august til og med 25.september. Treningene er praktisk lagt opp med fokus på aktiviteter med fart og moro. For de som vil lese eller øve seg litt hjemme finnes nyttig informasjon på orientering.no.  

Oppmøtested den første gangen er ved Øvresetertjern. Senere i høst vil treningene foregå ulike steder som i Husebyskogen, Grindbakken skole og Jegersborgdammen. Informasjon om den enkelte trening og oppmøtested gis via Spond. 

Treningene
På nybegynnerkurset legger vi opp mange lekbaserte øvelser. Det viktigste er at barna lærer litt orientering og mestrer nivået treningene er på. I tillegg skal vi ha det gøy sammen med venner og klubbkamerater.

For barn født i 2013 som tidligere år har deltatt på nybegynnerkurs og som er litt erfarne kan prøve seg på treningene til 11-13 års gruppa hvis de ønsker større utfordringer. Det vil være noe fleksibilitet mellom gruppene, men det er viktig at barna mestrer nivået treningene er på.

Det vil også komme tilbud om å delta på løp som egner seg for nybegynnere, for eksempel “Nabokarusellen”, klubbmesterskap for Heming orientering og andre terminfestede løp. 

Påmelding og treningsavgift
Treningsavgiften for hele sesongen er kr 1200,- (Kr 800,- for helt nye etter sommerferien).

Treningsavgiften dekker treninger og alle startkontingenter på stafetter, Nabokarusellen og terminfestede løp (gjelder for alle barn opp til og med 12 år. For eldre ungdommer er det en liten egenandel). Med terminfestede løp menes alle løp man melder seg på til via Eventor, unntatt trenings- og nærløp der man betaler kontant ved oppmøte.

I tillegg til dette kommer det en årlig avdelingskontingent til Heming Orientering på kr 100,- pr medlem under 25 år. (Denne kontingenten faktureres separat senere). Man må dessuten være medlem av IL Heming for å kunne delta på treninger i klubbens regi (kr 350 pr år).

Påmelding sendes på mail til orientering@heming.no.

Påmeldingen må inneholde barnets navn, fødselsår, og kontaktinfo til foreldre (e-post og mobil).

Utstyr
Deltakerne kan gjerne stille med kompass. Kurset vil baseres på bruk av tommelkompass. Et tradisjonelt "plankekompass" fungerer også, men er noe vanskeligere å lære. For de som er høyrehendte passer et tommelkompass for venstrehånd. Venstrehendte bruker «links»-kompass.

Vanligvis brukes det i tillegg en “brikke” for å kvittere at de riktige postene er funnet. Brikken er en liten dataenhet som løperen har med seg i skogen og som brukes til å kvittere at man har vært på posten. Klubben har datautstyr som gjør av vi kan lese av hvilke poster løperne har vært på og hvor lang tid de har brukt hvis de ønsker. Brikken varer i 4-6 år.

Barna trenger ellers normalt treningstøy og gode joggesko. O-løpere har alltid lange bukser i skogen selv om været ellers tillater shorts. Dette reduserer faren å skrape seg opp når de tar seg frem i terrenget.
 
Hva kreves for å bli en O-løper?
For å bli orienteringsløper kreves - i tillegg til interesse og motivasjon - god kunnskap om kart og kompass, og fysisk løpsstyrke. For nybegynnere er det aller viktigste å få en god forståelse av kart og kompass, og dette vil vi fokusere på. Det kreves ikke forhåndskunnskaper for å delta. Vi har flere hjelpetrenere som kan følge barna rundt løypa i starten. Vi vil også gi foresatte grunnleggende innføring i hva vi vektlegger på en av de første treningene, vi har også flere hjelpetrenere som bistår ved behov. Ellers kan vi anbefale at man prøver seg på turorientering. Turorientering kan gjøre søndagsturen mer spennende, og er en fin aktivitet for hele familien.
 
De minste barna (9-11 år) må ha bevist sine ferdigheter før de slippes alene ut i O-løyper i fremmed terreng, og før dette må de ha følge av en voksen eller en trener. På mandagstreningene vil barna operere i nærterreng og lett finne tilbake hvis de roter seg bort, men vi er spesielt opptatt av at de yngste følges i ukjent terreng inntil de har nok erfaring til både å finne rundt løypen - og finne tilbake til samlingsplass hvis de går på en storbom.
 
Her kan man finne en oversikt over de viktigste kartegnene som brukes for nybegynnere! Norges Orienteringsforbund har også laget et interaktivt kurs for orientering.
 
Ønsker du prøve orientering en gang eller to før du melder deg inn, møt opp på trening og si at du ønsker en prøvetime.

Hjertelig velkommen på trening til oss i Heming Orientering!