Dag Kaas har gått bort

Det er med stor sorg vi i dag har mottatt det triste budskapet om Dag Kaas' bortgang. Dag har betydd uendelig mye for IL Heming og langrennsavdelingen, og hans engasjement vil bli dypt savnet. Våre varmeste tanker går i dag til hans nærmeste familie som alle har nære bånd til IL Heming.

2022-11-05
einarhoved

Dag Kaas har gjennom et langt virke som trener, leder og ildsjel bidratt til utvikling av mange, unge skiløpere i Oslo og bidratt til at Norge er verdens beste langrennsnasjon.

På kvinner elite var Dag landslagstrener for i perioden 1980-85. I 1982 var Dag dametrener på VM i Oslo og det ble en suksess. Damene markerte seg med fantastiske resultater og Berit Aunli ble mesterskapets dronning. Fra 1984-85 var Dag landslagssjef langrenn i NSF, og så ble hans sportssjef i hele NSF i perioden 1985-86.   Dag var med i oppstarten av Prosjekt 88 som senere ble Olympiatoppen. I Olympiatoppen var og er Dag en nøkkelfigur og hans kompetanse kom hele norsk idrett til gode. Dag var leder for Olympiatoppens senter for prestasjonsutvikling i 2003-04. Gjennom OLT har Dag vært Coach i flere idretter, også i langrenn før VM på hjemmebane i 2011. Hans innsats var en del av årsaken til de gode resultater der.

 

Dag mottok NSF sitt gullmerke allerede i 1984.

 

Som trener for langrennsløpere har Dag vært ansvarlig for et titalls løperes VM og OL gull, i tillegg er hans innsats for andre idretter en viktig faktor for å bygge en norsk treningskultur. Dette er udiskutabelt en innsats som gjør at Norge er en av verdens beste idrettsnasjoner.

 

Ved siden av sin innsats i løypa har Dag bidratt administrativt i en årrekke. Det er verdt å nevne hans innsats som medlem i regelkomitéen i FIS sin Langrennskomité. I FIS var Dag sentral i å utvikle løyper og å håndtere regler. Dag var blant annet en av Norges internasjonale TD’er. Dag var ansvarlig for langrennsløypene i OL i Nagano, og flere andre steder rundt i verden.

 

Ved siden av sin trenergjerning har Dag bidratt administrativt i en årrekke. Det er verdt å nevne hans innsats som TD både nasjonalt og internasjonalt. Han satt i FIS sin langrennskomité og jobbet med både regler og World cup. Dag var ansvarlig for løypene i OL i Nagano, og flere andre steder rundt i verden.

 

Bidraget til ski-Norge brakte Dag inn i Skiforeningen sitt styre. Der var han i mange år og var i 8 år Skiforeningens styreleder. Dag har også vært styreleder i Norsk Friluftsliv i to perioder.

 

Dag var aktivt med som klubbtrener i Heming hvor han trente barn og ungdom i en periode på 10 år. For sin innsats ble han tildelt Oslo Idrettskrets ildsjelpris i 1999. Han var en nøkkelperson ved oppstarten av Team Kollen. Der ble samarbeid, samhold og kultur meislet inn i Oslos unge skiløpere. Det er verdt å nevne at flere i langrennstroppen i OL i Sotsji var i Team Kollen samtidig.

 

Noe av det unike med Dag er at han ved siden av å ha en fantastisk erfaring i internasjonal idrett også har bidratt i løypa på lokalplan. Han har vært klubbtrener og sittet i et uttal styrer i klubb, krets og forbund. Dag var hjernen bak Hemings treningsfilosofi som klarte å samle klubben i en utviklingstrapp der det er en progresjon i både opplevelser og trening i barns reise i klubben. Dag er hedret med alle de hederstegn han kan få i Heming, senest den høyeste utmerkelsen, Heming-ordenen, i 2016.

 

Dag var aktiv for langrennssporten og han fast lagleder på NM for Heming helt til det siste. Han var senest å se på NM i Harstad med den grønne lua på hodet.

 

Vi lyser fred over Dags minne.